Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing

Werkplekonderzoek industrie – Wat levert het mij op?

Tijdens het werkplekonderzoek breng ik de balans van de werkbelasting en dat wat de werknemer daadwerkelijk kan in kaart. Onze specialiteit is het uitvoeren van een werkplekonderzoek binnen productieomgevingen en de industrie. Bij een werkplekonderzoek industrie kijk ik naar de werkzaamheden op de lijn. Loop ik met werknemer op de vloer mee. En geef ik adviezen welke gedragsverandering de werknemer toe kan passen. Pas daarna kijk ik welke hulpmiddelen eventueel nodig zijn waardoor de werknemer zijn werk zonder of met minder klachten kan uitvoeren.

De HR-manager van een productiebedrijf belt me voor een werkplekonderzoek. Ze heeft een werknemer die regelmatig verzuimt, elke keer met dezelfde fysieke klachten. De vraag van de werkgever was: “Past de werkplek nog wel bij hem? Heeft hij hulpmiddelen nodig? En wat kunnen we doen om hem inzetbaar te houden?”.

Hoe ziet het werkplekonderzoek industrie eruit?

In dit geval is het een bedrijf waarvoor wij ook de arbodienstverlening verzorgen. Doordat ik deze meneer zelf op het spreekuur had gesproken, kende ik zijn medisch dossier. Zo wist ik dat hij deze klachten al lange tijd heeft en dat er verschillende interventies zijn ingezet. De bedrijfsarts heeft hem voor een werkplekonderzoek industrie doorgestuurd. Ik heb een afspraak met hem gemaakt om mee te kijken op de vloer.

Zijn functie bestaat uit verschillende taken. De dag begint dat hij zijn collega’s welkom heet en ze over de verschillende lijnen verdeelt. Hij verdeelt ook de taken. Ondanks dat dit als de minst zware taak klonk, zag ik gelijk dat dit hem veel moeite kostte. Hij moest lang staan waardoor zijn benen veel pijn deden. Ik zag dat hij zijn knieën over strekte. Toen ik hem daarop aansprak, gaf hij aan dat hij al pijn had. Zijn werkdag begon met pijn! En dat terwijl de HR-manager en ik dachten dat dit de minst belastende taak binnen zijn functie was.

Daarna ben ik met hem de werkvloer op gegaan. Binnen zijn functie is hij continue alle lijnen aan het controleren. Hij is de troubleshooter en loopt heel de dag de fabriek door. Ook moet hij veel administratieve werkzaamheden uitvoeren. De uitdaging voor deze werknemer was dat hij lang moest staan of lopen en tussendoor niet rustig kon zitten.

Hij ging alle lijnen langs en aan het eind van de lijnen deed hij zijn administratie. Mijn advies was om zijn werkzaamheden anders in te delen. Eerst drie lijnen controleren, dan de administratie van die lijnen verwerken. En daarna de volgende lijnen controleren en de administratie hiervan verwerken. Op deze manier is er meer afwisseling tussen de staande/lopende – en de zittende werkzaamheden.

Daarnaast heb ik uitgerekend dat hij elk uur maximaal 5 minuten in het kantoor zit, waardoor het niet rendabel is om het bureau of de stoel aan te passen, of om nieuw meubilair aan te schaffen. Meneer is aan de kleine kant, waardoor hij met zijn benen bungelde. Doordat het bureau wordt gedeeld met andere collega’s en hij hier steeds maar 5 minuten zit, kan hij de werkplek niet elke keer opnieuw instellen. Wat kan ik nu doen? Ik ga kijken hoe ik de werkplek zo ergonomisch mogelijk in kan stellen, zodat hij zo min mogelijk hoeft aan te passen. Ik zag een krat liggen en heb die onder het bureau gezet. Deze kan hij snel pakken. Doordat hij zijn benen ondersteunt, ook al is het maar vijf minuten, heeft hij een meer ontspannen houding waardoor zijn benen uit kunnen rusten.

Dat is een simpel advies! Ja dat klopt. Mijn ervaring is dat mensen het vaak zelf niet zien. Mensen zijn gewoontedieren en doen dag in dag uit alles op dezelfde manier. Daarom is het zo belangrijk dat ik met de werknemer meekijk! En dat is ook waarom ik altijd met een gedragsverandering begin. Wat kan iemand zelf aanpassen waardoor hij of zij minder klachten heeft?

Als laatste heb ik hem laten zien hoe hij op een andere manier kan traplopen. Hierdoor is het voor hem fysiek minder belastend en ervaart hij het als veiliger. Waardoor hij nu gemakkelijker de trap neemt. Dit heeft ook een positief effect op zijn klachten, immers beweging is gezond.

Wat levert een werkplekonderzoek industrie op?

Wat een groot voordeel van de samenwerking tussen TIGRA Twente en Pro Corpus is, is dat ik het bedrijf ken. Ik ken de HR-manager. Ik ken de lijnen. Ik weet welke functies er zijn. In dit geval was ik op de hoogte van zijn medisch dossier waardoor ik precies wist welke interventies al waren ingezet.

Na het werkplekonderzoek ontvangt de HR-manager en de bedrijfsarts een niet-medisch verslag met adviezen en aanpassingen van mij. Ook koppel ik terug dat de werknemer instructies heeft gekregen over het traplopen en dat hij weet hoe hij deze toe kan passen. Hierdoor is liftgebruik voor de werknemer niet meer nodig.

De werknemer heeft minder pijn, waardoor hij zich minder vaak ziek hoeft te melden. En hij is productiever en langer inzetbaar!

Artikel geschreven door Dimphy Roozeboom

Dimphy Roozeboom is werkzaam als adviseur Arbeid en Gezondheid bij TIGRA en deelt middels deze blog haar ervaring. Wil jezelf meer informatie? Neem dan contact op met Anoukh van Baggum via twente@tigra.nl of
053 303 00 01.