Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing

Het PMO is klaar, en dan?

Als werkgever weet je dat het belangrijk is om een PMO – Preventief Medisch Onderzoek – uit te voeren. Tijdens het Preventief Medisch Onderzoek brengen wij het Huis van Werkvermogen van zowel de individuele werknemer als de organisatie in kaart. Het PMO bestaat uit een verzameling van methoden om de leefstijl, het werkvermogen en de arbeid gerelateerde gezondheid van werknemers te meten, te bewaken en te bevorderen. Hierbij wordt altijd aangehaakt op de RI&E en de risico’s die daarin worden benoemd.

Het PMO geeft jou inzicht. Waar gaat het goed? Waar zitten de knelpunten? En wat kan jij als werkgever doen om knelpunten vroegtijdig te signaleren en langdurig verzuim te voorkomen?

Waaruit bestaat een Preventief Medisch Onderzoek?

Het PMO bestaat uit drie onderdelen:

  1. De vragenlijsten die alle werknemers van tevoren invullen. Hierbij vragen we naar de verdiepingen van het Huis van Werkvermogen: gezondheid, normen en waarden, competenties en werk gerelateerde factoren.
  2. De fysieke onderzoeken. Naast de basis fysieke onderzoeken, zoals bloeddruk, gewicht/vetpercentage, cholesterol en glucose worden ook onderzoeken toegevoegd die de risico’s zoals benoemd in de RI&E in kaart brengen. Denk hierbij aan gehoor, zicht en fysieke inzetbaarheid. De fysieke inzetbaarheid van werknemers op functie specifiek niveau wordt gemeten met de FIT.
  3. Het adviesgesprek met de werknemer. In het adviesgesprek worden de resultaten uit de vragenlijsten en de uitslagen van de fysieke onderzoeken op individueel niveau met de werknemer besproken. De resultaten zijn weergegeven in een individueel dashboard. Voor de werknemer is dit de kans om met een specialist over zijn of haar gezondheid en werk te praten.

Interactief dashboard

Afhankelijk van het aantal werknemers is het PMO na een paar dagen tot een paar weken afgerond. Wat gebeurt er daarna? Als werkgever ontvang je een werkgeversrapportage waarin de resultaten per onderzoeksgroep staan uitgelegd: een dashboard op organisatieniveau. Het instrument dat we gebruiken is de Net Employability Standard (NES-score), dit is een standaard voor arbeid gerelateerde gezondheidsverbetering. De NES geeft een beeld van het gezondheid gerelateerde werkvermogen van een organisatie. NES-scores worden getoond aan een interactief dashboard. Icoontjes visualiseren de indicatoren en worden in groen, oranje of rood afgezet tegen de benchmarks. Hiermee ontstaat in 1 oogopslag inzicht in het leefstijlgedrag, het werkvermogen en de ervaren arbeidsbelasting van de werknemers binnen de organisatie én binnen hun afdeling of functie.

Uitslag van het PMO en ziekteverzuim

Als HR-manager wil je niet alleen weten hoe jij jouw werknemers inzetbaar houdt en hoe je voorkomt dat ze verzuimen, je wilt ook weten wat dit jou als bedrijf oplevert. De NES-score wordt afgezet tegen de verzuimkosten. Via deze analyse brengen we jouw huidige personeelsbestand in kaart. Hoe hoog is het verzuim binnen het bedrijf? Welk verzuimpercentage mag je verwachten op basis van het personeelsbestand? Welk verzuimpercentage mag je verwachten aan de hand van de uitslagen van het Preventief Medisch Onderzoek? En wat is je bespaarpotentieel? Waar kan jij je als HR-manager het beste op richten en wat bespaar je daardoor aan dreigende verzuimkosten of verminderd werkvermogen?

Hierover gaan we graag met je in gesprek!

Voor meer informatie neem contact op met Anoukh van Baggum via twente@tigra.nl of 053 303 00 01.