Hoe halen onze werknemers fit en gezond het pensioen? Met die vraag speelde bedrijfsleider sociale werkvoorziening Ron Ensink, werkzaam bij gemeente Losser. Ze wilden met hun werknemers in gesprek, maar hoe pak je zoiets aan? De training Inzetpraat bood uitkomst. Een training voor leidinggevenden waarin ze leren hoe ze het inzetbaarheidsgesprek kunnen aangaan met hun werknemers.
Team Werken in Losser treedt op als werkgever voor alle mensen met een WSW-status (Wet sociale werkvoorziening) woonachtig in de gemeente Losser. Sinds 2015 is Ron daar bedrijfsleider en is hij onder andere verantwoordelijk voor een goede begeleiding en ontwikkeling van de SW-medewerker. De meeste SW-medewerkers zijn werkzaam binnen het gemeentelijk onderhoudsbedrijf. Anderen zijn gedetacheerd bij reguliere werkgevers of werken binnen een beschutte werkomgeving. Voor de uitvoering van de SW zoekt de gemeente Losser actief de samenwerking met de gemeente Oldenzaal. Zo begeleiden ze samen zo’n 350 SW-medewerkers.
De pensioengerechtigde leeftijd wordt steeds een beetje opgehoogd en dit zorgt voor problemen bij onze werknemers. “Voor onze doelgroep is het lastig om op een goede manier de pensioenleeftijd te halen”, zo vertelt Ron. “Er is natuurlijk een reden waarom deze mensen werkzaam zijn bij ons. Wij zijn gaan nadenken hoe we onze werknemers kunnen helpen om fitter en vitaler hun pensioen te halen. We zijn met TIGRA in zee gegaan omdat ze ons op lange termijn kunnen helpen. In de vorm van workshops/trainingen, individuele spreekuren en coaching gedurende het hele jaar.”
Onlangs is de training Inzetpraat uitgevoerd door TIGRA Twente onder de leidinggevenden van de gemeente. “Er deden 10 leidinggevenden mee”, zo vertelt Ron. “De training vond plaats op onze eigen locatie. De leidinggevenden leerden tijdens de training op een laagdrempelige manier hoe ze een inzetbaarheidsgesprek moeten voeren met hun werknemers. Wat zijn de do’s en dont’s tijdens zo’n gesprek? Hoe bouw je een inzetbaarheidsgesprek op en wat zijn de verschillende gesprekstechnieken?”
“De training Inzetpraat was voor mij echt een eye-opener”
“De training Inzetproat zoals ze dat in Twente noemden, is voor ons een blijvertje. Het is een mooi product. Voor mij was het echt een eye-opener. De training is gebaseerd op het Huis van Werkvermogen. Dat is een plaatje wat ik nu goed voor de bril heb. Wij vinden het belangrijk om het persoonlijke gesprek aan te gaan met onze werknemers. Wat motiveert ze? Hoe zit het in hun privésituatie? Hoe vinden ze de werksfeer? Etc. Werknemers zijn vaak terughoudend naar verzuimgesprekken of functioneringsgesprekken. De insteek van een inzetbaarheidsgesprek is heel anders en werkt veel beter!”
“Een aantal leidinggevenden zag deze gesprekken nog niet echt voor zich en hebben nog wat drempelvrees. Anderen waren direct enthousiast en vier daarvan hebben het meteen toegepast in de praktijk. Zij hebben al inzetbaarheidsgesprekken gevoerd met hun werknemers. De werknemers waarderen de gesprekken en zijn er erg over te spreken. Ze vinden de persoonlijke aandacht fijn! Ik hoop dat deze vier leidinggevenden de rest kunnen motiveren en dat ze goede ambassadeurs worden, want dit is een verrijking binnen ons bedrijf.”