Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing
Werknemer zittend, langdurig zitten

Langdurig zitten: een sluipend risico op de werkvloer

Langdurig zitten is een groeiend probleem op de werkvloer en vormt een sluipend risico voor de gezondheid van medewerkers. Veel organisaties realiseren zich niet dat zitten net zo schadelijk kan zijn als fysieke overbelasting. Als werkgever kun je veel doen om de zitcultuur te doorbreken en duurzame inzetbaarheid te bevorderen. Bij TIGRA ondersteunen we bedrijven met praktische oplossingen om langdurig zitten te verminderen en een gezonde werkplek te creëren.

Waarom is langdurig zitten een probleem?

Het overgrote deel van de werkdag wordt zittend doorgebracht, bijvoorbeeld achter een computer of tijdens vergaderingen. Door de opkomst van thuiswerken en digitale tools is de zittijd alleen maar toegenomen. Langdurig zitten zonder voldoende beweging kan leiden tot:

  • Hart- en vaatziekten
  • Diabetes type II
  • Mentale klachten, zoals depressie
  • Verhoogd ziekteverzuim en productiviteitsverlies

Naast gezondheidsklachten kost uitval door fysieke klachten een organisatie gemiddeld €350 per verzuimdag. Deze financiële last kun je voorkomen door actief in te zetten op gezonde werkplekken en bewuste beweging op de werkvloer.

Hoe creëer je een gezonde werkplek?

Het doorbreken van de zitcultuur vraagt om een structurele aanpak. Bij TIGRA werken we samen met organisaties om werknemers en leidinggevenden bewust te maken van het belang van beweging tijdens de werkdag. Hieronder enkele effectieve maatregelen die wij adviseren:

  • Zit-sta werkplekken: Laat medewerkers zittend en staand werken afwisselen voor een gezondere houding.
  • Actieve vergaderingen: Organiseer staande meetings of wandeloverleggen. Dit bevordert niet alleen de gezondheid, maar stimuleert ook creativiteit.
  • Beweegmomenten invoeren: Moedig medewerkers aan om elk halfuur even op te staan en te bewegen.
  • Stimuleren van actief woon-werkverkeer: Denk aan aantrekkelijke fietsregelingen of OV-abonnementen.
  • Lunchwandelingen en korte pauzes: Gezonde gewoontes creëren begint met kleine stappen.

Voordelen van een beweegcultuur op de werkvloer

Een gezonde werkplek met voldoende aandacht voor beweging heeft niet alleen voordelen voor medewerkers, maar ook voor de organisatie. Actieve medewerkers zijn minder vaak ziek, presteren beter en voelen zich vitaler. Bovendien draagt het actief stimuleren van beweging bij aan een positieve werksfeer en hogere werknemerstevredenheid.

TIGRA bij jou op de werkvloer

Bij TIGRA hanteren we een totaalaanpak die zich richt op álle lagen van de organisatie. We ondersteunen medewerkers en leidinggevenden met interventies en trainingen, gericht op duurzame inzetbaarheid en het doorbreken van de zitcultuur. Inzicht in risico’s en gezondheidsstatus is daarbij essentieel. Daarom bieden wij ook:

  • PMO’s (Periodiek Medisch Onderzoek): Geeft inzicht in de fysieke en mentale gezondheid van medewerkers, zodat problemen vroegtijdig kunnen worden aangepakt.
  • Werkplekrisico-scans: Brengt knelpunten in de werkomgeving in kaart en helpt bij het identificeren van arbeidsrisico’s, zoals langdurig zitten en fysieke overbelasting.

Daarnaast ondersteunen we organisaties met:

  • Workshops en trainingen: Voorlichting over de risico’s van langdurig zitten en het belang van regelmatig bewegen.
  • Ergocoaches opleiden: Medewerkers intern opleiden tot experts op het gebied van gezonde werkgewoontes en ergonomie.

Met deze aanpak helpen we bedrijven om gezondheidsrisico’s tijdig te signaleren en duurzame maatregelen te nemen.

Start vandaag met het doorbreken van langdurig zitten

Een gezonde werkplek begint met bewustwording en de juiste maatregelen. Bij TIGRA ondersteunen we organisaties met praktische oplossingen om langdurig zitten te verminderen en medewerkers vitaal te houden. Dit draagt niet alleen bij aan een gezondere organisatie, maar verlaagt ook de verzuimkosten en verhoogt de productiviteit.

Wil je weten hoe jouw organisatie kan profiteren van een beweegcultuur? Neem vrijblijvend contact op met TIGRA en ontdek de mogelijkheden. Samen bewegen we naar beter werkvermogen!

We denken graag met je mee
Neem contact op